ABDUL MANAF BIN HUSIN

Warga Emas Celik IT

Nama : Abdul Manaf Bin Husin
Umur : 28 tahun
Ahli : Okt 2018
No Tel : 011-55092988
Facebook : Tiada

 

 

Latar belakang

Pakcik Abd Manaf merupakan seorang pesara kerajaan. Beliau sering ke PI bagi belajar computer dan internet. Melalui kelas dan bimbingan PI, kini beliau telah bijak menggunakan internet dan asas Microsoft office dan menjadikan PI sebagai medan tempat beliau membuat rujukan.

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Tidak boleh menaip dengan baik, tidak kenal perkakasan computer dan tidak mengenal internet

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Melalui kelas latihan yang dibimbing oleh Pusat Internet Seberang Jerteh, beliau kini telah mahir terhadap bidang ICT. Beliau juga mempunyai minat yang mendalam bagi membantu dan memupuk insentif dalam diri membuatkan beliau rajin belajar serta mahir menggunakan computer.


 

NUR DARINA BT PAUZAI

Perusahaan Produk Kecantiakan

Nama : Nur Darina Bt Mohd Pauzai
Umur : 36 tahun
Ahli : Julai 2018
No Tel : 018-9541151
Facebook https://www.facebook.com/darena.pauzai

 

 

Latar belakang

Puan Darina telah memulakan perniagaannya selama 1 tahun. Beliau mengusahakan secara kecil-kecilan secara dropship tanpa modal. Dengan keyakinan dan disiplin yang tinggi untuk Berjaya, beliau sering datang ke PI untuk menerima tunjuk ajar berniaga secara online.

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Pendapatan bulanan beliau hanya sekitar RM150 – RM200  sahaja sebulan.

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Melalui kelas latihan keusahawanan yang dibimbing oleh Pusat Internet Seberang Jerteh, beliau kini telah memiliki facebook page sendiri yang dapat mempromosikan hasil jualan beliau. Pelanggan beliau dari seluruh Negeri yang mana mereka mengetahui produk jualan beliau melalui facebook tersebut. Pendapatan bulanan beliau kini mencecah RM500-1000


 

ROSLAN BIN OMAR

Warga Emas Celik IT

Nama : Roslan Bin Omar
Umur : 59 tahun
Ahli : Mac 2019
No Tel : 019-9188434
Facebook : Tiada

 

 

Latar belakang

Encik Roslan merupakan seorang pesara kerajaan. Beliau sering ke PI bagi belajar computer dan internet. Melalui kelas dan bimbingan PI, kini beliau telah bijak menggunakan internet dan menjadikan PI sebagai medan tempat beliau membuat rujukan.

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Tidak boleh menaip dengan baik dan kurang berpengetahuan tentang asas penggunaan computer dan internet

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

 Melalui kelas latihan yang dibimbing oleh Pusat Internet Seberang Jerteh, beliau kini telah mahir terhadap bidang ICT. Beliau juga mempunyai minat yang mendalam bagi membantu dan memupuk insentif dalam diri membuatkan beliau rajin belajar serta mahir menggunakan ICT.


 

SITI NABILAH BT MOHD ZULKIFLI

Perusahaan Pelbagai Produk Kecantikan

Nama : Siti Nabilah Bt Mohd Zulkifli
Umur : 28 tahun
Ahli : Sept 2019
No Tel : 019-9555905
Facebook https://www.facebook.com/nabilah.zulkipli.3

 

 

Latar belakang

Puan Nabilah telah berkahwin dan mempunyai 3 orang anak. Menggunakan nama samara sebagai Kak Mell, beliau telah memulakan perniagaan secara kecil-kecilan hanya dengan mempunyai sebiji meja untuk menayangkan produk yang beliau usahakan. Beliau mempunyai prinsip dan disiplin yang tinggi untuk Berjaya. Kini, beliau telah Berjaya mendapat pulangan yang lumayan dan Berjaya menghasilkan produk keluarannya sendiri. Menggunakan nama anak-anaknya pada produk keluarannya, kini beliau lebih dikenali di seluruh sekitar Terengganu dan Kelantan. Berkat usahanya, beliau telah membuka premis kedai berdekatan rumahnya sendiri bagi memudahkan pelanggannya untuk datang.

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Pendapatan bulanan beliau hanya sekitar RM150 – RM200  sahaja sebulan.

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Melalui kelas latihan keusahawanan yang dibimbing oleh Pusat Internet Seberang Jerteh, beliau kini telah memiliki facebook page sendiri yang dapat mempromosikan hasil jualan beliau. Pelanggan beliau dari seluruh Negeri yang mana mereka mengetahui produk jualan beliau melalui facebook tersebut. Pendapatan bulanan beliau kini mencecah RM2500 - RM3000


 

ROHAYA BT GHAZALI

Perusahaan Perniagaan Kek Dan Kuih Tradisional

Nama : Rohaya Bt Ghazali
Umur : 48 tahun
Ahli : Mac 2014
No Tel : 016-7748529
Facebook : https://www.facebook.com/rohaya.ghazali.9

 

Latar belakang

Puan Rohaya telah memulakan perniagaannya pada tahun lepas secara offline. Beliau sering datang ke PI bagi menggunakan perkhidmatan di PI. Beliau telah diberi pendedahan oleh pihak PI berkenaan pemasaran jualan secara online melalui platform FB. Beliau amat berminat untuk mengembangkan lagi perniagaannya dan terus ke PI bagi mempelajari kaedah tersebut. Melalui kelas dan bimbingan ini, Puan Rohaya telah didedahkan dengan penggunaan internet dan computer. Secara amnya, beliau tidak kekok untuk menggunakan computer. Beliau telah diajar cara membuat facebook dan pemasaran dalam talian. Kini beliau telah bijak menggunakan facebook sebagai medan untuk memasarkan perniagaannya secara atas talian untuk lebih dikenali.

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Pendapatan bulanan beliau hanya sekitar RM300 – RM500  sahaja sebulan.

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Melalui kelas latihan keusahawanan yang dibimbing oleh Pusat Internet Seberang Jerteh, beliau kini telah memiliki facebook page sendiri yang dapat mempromosikan hasil jualan beliau. Pelanggan beliau dari seluruh Negeri yang mana mereka mengetahui produk jualan beliau melalui facebook tersebut. Pendapatan bulanan beliau kini mencecah RM700– RM1500.